Search
Close this search box.

A i përgjigjet Zoti lutjes?

Përditësimi i fundit më 19 Korrik, 2023

A i përgjigjet Zoti lutjes?

Ata prej nesh që besojnë në Zot, besojnë se Ai i dëgjon lutjet tona, por a besojmë të gjithë se Ai u përgjigjet atyre? Në fakt Ai e bën këtë në mënyrën e Tij dhe në kohën e Tij. Mund të mos jetë saktësisht përgjigja që duam, dhe ne mund të pyesim nëse Ai me të vërtetë n’a do. Por me kalimin e kohës ne do të kuptojmë se mënyra se si Ai i është përgjigjur lutjes sonë ka qenë ajo që është më e mira për ne.

Jo përgjigja që presim

Profeti Habakuk pyeti veten nëse Perëndia e donte vërtet kombin e Judës, ku të fuqishmit ishin përfshirë thellësisht në mëkat dhe korrupsion. Ata po shtypnin të varfërit dhe të pafuqishmit dhe Zoti dukej se nuk po bënte asgjë për këtë. Tek Habakuku 1: 2, Habakuku pyeti sa vijon nga Zoti: “Deri kur, o Zot, do të kërkoj ndihmë dhe ti nuk do të dëgjosh?”

Në një moment të jetës sonë mund të kemi bërë të njëjtën pyetje. Perëndia iu përgjigj Habakukut, por nuk ishte përgjigja që ai priste. Zgjidhja e Perëndisë për mëkatin e Judës ishte që ata të pushtoheshin nga babilonasit e pamëshirshëm. Habakuku u ankua duke thënë se ishte e tepërt, por Perëndia e siguroi Habakukun se Ai gjithashtu do të merrej me babilonasit (Habakuku 1: 12–2: 20). Në fund Habakuku pranoi se Perëndia është sovran. Ai është i mirë dhe çfarëdo që të ndodhë ne mund t’i besojmë Atij:

“Edhe pse fiku nuk çel dhe nuk ka rrush në hardhi, edhe pse prodhimi i ullirit dështon dhe arat nuk prodhojnë ushqim, edhe pse nuk ka dele në strofull dhe bagëti në stalla, megjithatë unë do të gëzohem për Zot, unë do të jem i gëzuar në Perëndinë, Shpëtimtarin tim. Zoti Sovran është forca ime; ai më bën këmbët si këmbët e një dreri, më mundëson të shkel në lartësitë ” (Habakuku 3: 17-19).

Mënyrat se si Zoti i përgjigjet lutjes

Në përgjithësi pranohet se ka tre mënyra se si Zoti i përgjigjet lutjes: ‘Po’, ‘Jo’ dhe ‘Prisni’.

Po

“Po” është përgjigjja për të cilën ne dëshirojmë. Dhe është gjithmonë përgjigja kur i kërkojmë Zotit të n’a falë mëkatet në Emrin e Jezusit. Të gjithë besimtarët mund të dëshmojnë se sa herë Zoti u është përgjigjur lutjeve pozitivisht, qoftë për ndihmë për të gjetur një objekt të gabuar, kërkesën që Ai të ndërhyjë gjatë një situate të vështirë, kërkesën për shërim, mbrojtje etj.

Jo

“Jo” është përgjigja që ne më së paku duam të marrim. Sidoqoftë, është akoma një përgjigje. Ne mund të mos e kuptojmë përgjigjen e Zotit në atë moment. Por me kalimin e kohës do të kuptojmë se ka një qëllim kur Zoti thotë “Jo”. Një shembull i mirë është kërkesa për lutje për gjymtyrët e bëra nga Nick Vujicic i cili ka lindur pa gjymtyrë. Kur përgjigja e Zotit ishte “Jo”, Nick ishte aq i zhgënjyer sa donte të bënte vetëvrasje. Megjithatë, Zoti e ka përdorur atë për të treguar se ka vlerë më të madhe te Jezusi sesa të kesh gjymtyrë. Nick tani e di pse Zoti i tha ‘Jo’ atij.

Prisni

“Prit” është gjithashtu një përgjigje e ashpër për t’u marrë nga Zoti. Kur të ndodhë kjo, ne duhet të kujtojmë veten se Zoti është në kontroll dhe sigurisht që mund të trajtojë situatën tonë. Ne duhet t’a lejojmë Atë që të vazhdojë të punojë në çfarëdo mënyre që ai e sheh të arsyeshme. Ne nuk mund të shkojmë përpara Tij dhe të përpiqemi t’i bëjmë gjërat sipas mënyrës sonë. Në vend të kësaj ne duhet të jemi vërtet të durueshëm dhe të presim për kohën e Zotit. Edhe pse Habakuku nuk mund t’a shihte, Zoti po punonte gjatë gjithë kohës. Ai po bën të njëjtën gjë në jetën tonë si ndjekësit e Tij. Ai është sovran mbi të gjitha detajet e jetës sonë. Zoti me të vërtetë i përgjigjet lutjes.

Copyright @ Fjalebiblike.net

Share post